Ft mini ringlight sebab suka baca buku waktu malam dalam bilik yang gelap, macam feeling gituwwww
Kemudian, nak bagitahu
Saya makin pro dah baking pavlova! Yessssssss!!!
Sebab ibu saya tak suka pavlova di luar sebab terlalu manis sangat dan saya alter sedikit resepinya ehekk
Setelah diamati pelbagai video di youtube pasal pavlova dan saya membuat conclusion bahawa;
Antara perkara penting sewaktu baking Pavlova ialah
Sentiasa jaga suhu oven dan pastikan meringue anda bertanduk!
Here my recipe ;
3biji putih telur, 1/2 cawan gula, 1 sudu tepung jagung dan 1 sudu vanilla essen
Untuk suhu oven ;
20min yang pertama saya setup kan suhu oven kepada 180, then turunkan suhu oven kepada 110 selama 50-60min
And here, the close up!
Oh ya, saya tak gunakan strawberry / anggur / blueberry sebab tak jumpa di shopping mall π€§ tapiiii disebabkan kiwi dan orange rasa masam sikit, so nicelah gabungannya bersama pavlova π
Untuk whipping cream bahagian topping, saya guna whipping cream anchor (main agak sahaja waktu tuang) and mixer kan dengan 1 1/2 sudu gula sahaja
Done!
Oh ya, hari ni birthday ibu saya dan saya baking lagi sekali pavlova untuk ibu saya π
Sekejap, sambung lagi satu entry khas untuk birthday ibu ❤️
No comments:
Post a Comment