Pages

nuffnang

Wednesday, July 30, 2014

Rayaa Part Two

My eid dul fitri this year , become very very slow .
Wake up late , take a shower late , walk very late .
Everything gonna be late .
My mum nagging toward us . haha
We just make a respon "rileks ibuu , rileksss . hahah"

Before start our mission yg nak berjalan jalan di hari rayaa .
Aktiviti bersalam salam , bermaaf maafan dimulakan .












After bersalam salaman , cium tangan ibu .
moga diampuni segala salah dan silap yg mengguris kan hati ibu .
We take some picture as memories .
Not 'some picture' but a lot of picture actually . haha



The siblings , 
We always fighting for something ,
eventho , it's just a small matter .
We always turn it into the biggest problem .
I'm still remember , 
bila kakak nya yg first start fighting wiff adik secondnya . 
Maka , kakak yg firstnya menggunakan kuasa veto bagi menghasuti adiknya yg ke 3 dan 4 
memulaukan adiknya yg second . ha ha 







Our mum , our heart and soul . 
Tangan ditadah , ucap seribu kemaafan .
wahai ibu yg jelita 
mohon silap yg dulu dulu diampunkan
ibu selamat hari raya ya .


At Night , we torentorentooo at our grandma's house .
So we decide to wear jubah that night . 
So here we are . .


























Let see our face turn to bore .
When the older people , start their conversation .
They take a long time . 
They keep bablinggg bablingg and bablingg . haha normal lah tuh .
Just seat and watch their joke , hearing their conversation .
And sometimes , my sibling and I need to answer a weird questions .
Especially like this " kakak blaja dekat universiti mano skrg?" 
are my face looks to old ? or to young ? huh 



To be continued Rayaa Part Three . . .















Tuesday, July 29, 2014

Rayaa Part One










Selamat Hari Rayaa Aidilfitri , Maaf Zahir dan Batin
Buat ibu , abah , adik , rakan rakan sekalian , para guru dari tadika hinggalah ke sekolah menengah , jiran kiri kanan depan blakang serta seluruh umat Islam .
Raya kali ini agak biasa biasa sahaja .
Tidaklah sehangat tahun tahun sebelumnya .
Kalau dulu  baju kurung yg sarat dgn manik lip lap lip lap . haha tapi sekarang , cukuplah baju corak bunga bunga . 
Kalau dulu  kasut heels 3 hingga 6 inchi , sekarang takda inchi . Pakai kasut sarung sudah (lofer).
Kalau dulu tudung pin kiri kanan ,tapi sekarang, atas tepi blakang kiri kanan kau pin . hehe
Kalau dulu makan banyak banyak , sekarang makan kena control . pipi kena jaga .  lol 
Kalau dulu raya takda adik lelaki , tapi sekarang Rayyan disisi .
Kalau dulu rajin upload gamba raya , tapi sekarang kita upload masa Rayaa Part Two pula .



Will be continued . . .


Sunday, July 13, 2014

Save Gaza , save humanity .






The bomb everywhere .
Flying in the sky .
No one knows about the attack .
It wreck everything .
Could you feel their cries ?
Do you know their suffering ?
Where's you humanity ?
Are your humanity is thrown into the dustbin ?
How many more Muslim need to be kill ?
Too much questions , without answering .
Keep praying for Gaza .































Keep Du'a For Gaza .


Saturday, July 5, 2014

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan .






Salam Ramadhan buat kalian semua . 
Terutamanya buat ibu abah adik kawan atok nenek jiran cucu cicit paklong maklong aunty uncle dato' datin.
Menanam pelbagai azam .
Menunaikannya dengan penuh bersemangat .

Buat ramadhan kali ini , marilah memperbaiki segala kesilapan yg lalu .
Mungkin ramadhan dulu , taksempat khatam AlQuran . 
Mungkin ramadhan kali ini , boleh khatam AlQuran .
Kalau dulu selalu tidur time puasa 
Mungkin kali ni , boleh kurang tidurnya .
Kalau dulu selalu membazir dkt bazaar .
Mungkin kali ini berjimat cermat belanjanya di bazaar .

I'm still remember , zaman berpuasa ketika bergelar seorang kanak kanak riang . haha
Balik ja dari tadika , mula lahh buat muka sposen , penatlah , taktahanlah , haus sgtlah , lapar sgtlah .
Puasa pun skerat skerat . Sharp pukul 1230 tgh hari , mesti nak bukak puasa .
Naik darjah 3 , masih lagi belum penuh puasanya . 
Adalah jugak tinggal puasa dalam 5 ke 6 hari .
Waktu darjah 3 dulu , before nak bukak puasa mesti tgk cerita "Diari Ramadhan Rafiq" .
Pukul 6 , after pegi bazaar  mmg dah siap tercongok depan tv tu haa semata mata nak tgk cerita tuh .
Sebelum bunyi azan , dah siap pegang cawan .
Bunyi ja azan , minum air dkt nak segelen , seperti setahun takjumpa air . haha 
Then , mula lahh tangan tangan semua merayap .
Nak nasi lah , roti john lah , ayam golek lah , kuih popia basah lah and blabla 
Habis semua dimakannya ,lepastu mula lahh perut sakit sakit . Gelojoh lah katakan masa kanak2 dulu . hehe















Mari kita lafaz kan nya bersama sama .







Video sempena bulan ramadhan yg mulia ini .
Via Ustaz Abdullah Khairi .

"Ku mengharapkan ramadhan kali ini penuh makna , agar dapat ku lalui dgn sempurna"


Salam ramadhan , ku titipkan buat seluruh umat Islam .